Asfalt Çeşitleri
Ankara asfalt Ankara Asfalt Firmaları Asfalt Ankara

Asfalt Çeşitleri

Asfalt çeşitleri kapsamında pek çok asfalt çeşidi bulunmaktadır. Asfalt çeşitleri yapısına ve uygulama şekline göre değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla her asfalt çeşidinin yapısına uygun olacak şekilde kullanım alanı bulunmaktadır.

Asfalt Çeşitleri Nelerdir?

Bitümlü Sıcak Karışım: Belirli bir orandaki agrega ve bitümün ( %5’i bitüm, %95’i agrega ) asfalt plenti ile 145 ila 160 derece sıcaklık derecesinde homojen kıvama gelene kadar karıştırılmasıyla elde edilmektedir. Kullanım alanları binder tabakası, bitümlü temel tabakalar ve aşınma tabakasıdır.

Sathi Kaplama: Bu kaplama çeşidi plentmiks temel, granürler ya da benzer zeminlerin üzerine püskürtülmektedir. Ardından püskürtülmüş olan astar tabakasından sonra agrega tabakasının serilerek sıkıştırılmasıyla uygulanmaktadır.

Bitümlü Koruyucu Sathi Kaplama: Mevcut kaplamaların iyileştirilmesini sağlamak ya da kullanım süresini uzatmak için kullanılmaktadır. Agrega tabakasının ve bitümlü bağlayıcının ard arda serilerek sıkıştırılması ile uygulaması yapılmaktadır.

Binder: 25 mm ila 0 mm aralığındaki şartnamede belirtilmiş olan gardasyon limitleri çerçevesinde ve dizayn kriterlerine uygun olacak şekilde üretimi gerçekleştirilen taşıyıcı bir tabakadır.

Bitümlü Temel: 37,5 mm ila 0 mm aralığındaki şartnamede belirtilmiş olan gardasyon limitleri çerçevesinde ve dizayn kriterlerine uygun olacak şekilde üretimi gerçekleştirilen taşıyıcı bir tabakadır. Mevcut olan projeye ve zemine uygun olacak şekilde tip a ve tip b gardasyonlarının üretimi yapılmaktadır.

Taş Mastik Asfalt: Magmatik kökeni olan agrega temini yapılarak proje ve bölge şartları belirlenerek bitümün modifiye işleminin gerçekleştirilmesiyle sağlanan bir asfalttır. Bu asfalt çeşidinin kalitesi oldukça yüksektir. Taş mastik asfalt genel anlamda araç trafiğinin oldukça yoğun olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra tip 1 ve tip 2 gardasyonlarının üretimi yapılmaktadır.

Aşınma: Bitmiş bir yol alanının güvenlik ve konfor için yeterli bir derecede sürtünme katsayısına sahip olması gerekmektedir. Dolayısıyla bu tabaka çevre ve trafik etkisine karşı koruyucu ve dayanıklı bir tabakadır. Bu bağlamda aşınma tabakası deformasyon oluşumlarına karşılık da oldukça dayanıklıdır. Elastik deformasyonların oluşum aşamasında yeterli seviyede esnekliğe sahip olmaktadır. Aşınma tabakası çeşitleri ise şu şekildedir;

Tip 3 Aşınma (9,5 mm ile 0 mm arası),

Tip 2 Aşınma (12,5 mm ile 0 mm arası),

Ve Tip 1 Aşınma (19 mm ile 0 mm arası).

Bunlar da hoşunuza gidebilir...