Images

Asfalt Nedir Nasıl Yapılır?

Asfalt nedir nasıl yapılır sorusu kapsamında pek çok detay bulunmaktadır. Asfalt; doğal kökenli ya da petrolün damıtılması aracılığıyla elde edilen bağlayıcı bir malzemedir. Bu maddenin yapımı taşları kırmak için kullanılan makinelerle başlamaktadır. Taşları kırmak için kullanılan makineler 3 çeşide ayrılmaktadır. Bu makineler 20 cm, 15 cm ve 10 cm ve altı şeklindedir. Bu bağlamda asfaltın yapımı için hangi yüzeye ne tür bir asfalt döşenecekse o taşlar petrol ürünü ile karıştırılmaktadır.

Genel olarak kaya tozu (makinelerde kayanın parçalanması sonucu oluşur) ve kum 5 ila 10 cmlik mıcır ve 15 ila 20 cmlik mıcır karışımına girmektedir. Bu malzemelerin karışım oranları yolun döşeneceği yere göre değişkenlik göstermektedir. Kaya tozu ve taşlar bu karışımın tam tamına yüzde doksan beşini oluşturmaktadır. Kum, kaya tozu ve taşlar yaklaşık olarak 1 dakikalık kurutma işleminden geçmektedir. Böylelikle nemden arındırılmaktadır. Bu maddelerin nemden arındırılmasının sebebi ise nenim asfalt yapıştırıcı içerisinde tutunmayı azaltıyor olmasıdır. Daha sonrasında yapıştırıcı petrolle karıştırılan madde kısa süre içerisinde taşıyıcı kamyonlara yüklenmektedir.

Asfalt serilimi ise asfaltın hafif presli makine aracılığıyla yola istenilen şekilde ve oranda dökülmesiyle başlamaktadır. Ardında da ağır presli makineler asfaltı düzeltme ve yere sağlam bir şekilde oturma işlemini gerçekleştirmektedir. Sonrasında bu madde hava şartlarına göre değişkenlik gösterecek şekilde maksimum 1 saat içerisinde kurumaktadır.

Asfalt Özellikleri Nedir?

Asfalt su geçirmez özelliğe sahiptir. Dolayısıyla da çatı kalafatlama ve izolasyon gibi ihtiyaçlarda kullanılabilmektedir. Ancak asfaltın en yaygın kullanım alanı yol kaplaması formudur. Asfaltın yapısı gereği yapıştırıcı özelliğe sahip ham petrolün yan ürünü olarak bilinmektedir. Kırıldıktan sonra ufalanan taş parçaları mıcır ve başka mineraller ile karıştırıldıktan sonra kaplama asfaltı haline getirilmektedir. Asfaltın üretimi taş ocağında başlamaktadır. Asfalt yerin yaklaşık olarak 15 metre aşağısında patlayıcılar ve ağır iş makineleri yardımıyla granit parçaları çıkarılarak toplanmaktadır. Bu bağlamda şantiyenin de taş ocağının hemen yanında kurulması gerekmektedir. Çelik taş öğütmeye yarayan iş makineleri çeneleri aracılığıyla dev granit taşları yirmi santimetreye kadar parçalamaktadır.